What Happens If You Scratch on the 8 Ball? 5 Rules to Know Before You Play


Quick answer: Under most standard 8 ball rules, if you scratch while pocketing the 8 ball, you lose the game. If you scratch on a shot at the 8 but the 8 does not go in, it is usually just a foul, and your opponent gets ball in hand. A scratch on the 8 during the break is treated differently and depends on the rules you use. Bars and leagues often have their own rules, so always agree on them before the first break.

What happens if you scratch on the 8 ball: the 8 ball dropping into a corner pocket while the cue ball rolls toward another pocket
What happens if you scratch on the 8 ball: under most rules, a scratch while pocketing the 8 loses the game.

The 8 ball is the last ball you shoot. It is the shot that wins the game. But it is also the shot that can lose it in a hurry. One of the most common questions new players ask is what happens if the cue ball goes in a pocket on the 8 ball shot. Here are the main rules in plain English.

What Is a Scratch?

A scratch is when the cue ball goes into a pocket. Some people also call it a scratch when the cue ball flies off the table. In most rule sets, a scratch is a foul. The other player then gets ball in hand.

Rule 1: Scratching While Making the 8 Ball Loses

This is the big one. Under most standard 8 ball rules, if you pocket the 8 ball and the cue ball also goes in a pocket on the same shot, you lose the game. It does not matter that the 8 went in. The scratch makes it a loss.

That is why good players think about where the cue ball will go on the 8 ball shot, not just where the 8 will go.

Rule 2: Scratching on the 8 Without Making It Is a Foul

If you shoot at the 8 ball, miss it, and the cue ball goes in a pocket, the 8 is still on the table. Under many standard rules, this is a regular foul. Your opponent gets ball in hand. You have not lost yet, but you have given your opponent a great chance to win.

Some bar rules treat any scratch on the 8 ball shot as a loss. This is one reason to check the house rules.

Rule 3: Making the 8 Before Your Group Is Cleared Loses

This is not a scratch, but it often comes up at the same time. If you pocket the 8 ball before you have made all of your balls, you lose under most rules. This is true whether you scratch or not.

Rule 4: The 8 Ball on the Break Has Its Own Rules

If the 8 goes in on the break, the rules change from one rule set to another. Under the World Standardized Rules, making the 8 on the break is not a loss. If the breaker also scratches, the other player gets to choose what happens next. In many bars and leagues, making the 8 on the break is a win, unless the breaker scratches, in which case it can be a loss. See our page on 8 ball break rules for more.

Rule 5: Calling the Pocket Matters

Under many standard rules, you must call the pocket for the 8 ball. If the 8 goes into a pocket you did not call, you lose. A scratch on that shot does not help.

Quick Summary Table

What happened Common standard rule
8 goes in and cue ball scratches Loss of game
Miss the 8 and cue ball scratches Foul, ball in hand for opponent
8 goes in early, before your group Loss of game
8 goes in a pocket you did not call Loss of game
8 goes in on the break Depends on the rules used

How to Avoid Scratching on the 8

  • Plan the cue ball path. Before you shoot, picture where the cue ball will roll after it hits the 8.
  • Use the right speed. A softer shot gives the cue ball less chance to run into a pocket.
  • Use stop or draw on straight shots. If the 8 is straight in, a stop shot keeps the cue ball in place. A scratch often happens when the cue ball follows the 8 into the pocket.
  • Watch the side pockets. On long shots, the cue ball can roll into a side pocket you were not thinking about.
  • Take your time. Do not rush the last shot. Use your normal pre shot routine.

Always Agree on the Rules First

Because bar rules, league rules, and official rules can be different, the best habit is to talk about the rules before you play. Ask about the 8 on the break, scratching on the 8, and whether you must call pockets. A short talk at the start can stop an argument at the end.

Keep Reading on This Site

Frequently Asked Questions

Do you lose if you scratch on the 8 ball?

Under most standard rules, yes, if the 8 ball goes in on the same shot. If the 8 does not go in, it is usually just a foul.

What happens if you scratch on the 8 ball and miss it?

Under many standard rules, it is a foul and your opponent gets ball in hand. Some bar rules count it as a loss.

What if the 8 ball goes in on the break?

It depends on the rules. Under the World Standardized Rules it is not a loss, but many leagues and bars count it as a win.

How can I avoid scratching on the 8 ball?

Plan the cue ball path, use softer speed, and use stop or draw on straight in shots.